67 keer bekeken

Backings mogen volgend jaar op tape

 • maandag 07 september 2020 @ 00:11
  #8

  Duidelijker artikel gebaseerd op de officiële aankondiging (lees die hier bij ESC : "Changes announced to ensure Eurovision comes "back for good")
  Onderstaand een beter artikel van SongfestivalNieuws.nl

  Het gaat erom dat het festival in 2021 doorgaat, ongeacht de omstandigheden wereldwijd.
  Kritiek is er ook, omdat de achtergrondzang nu in de studio geperfectioneerd kan worden (beter dan echt live gezongen).

  Het is voorlopig alleen voor 2021 en tevens optioneel, om de delegaties naar Rotterdam wat te verkleinen.

  Nieuwe regels voor ESF 2021: backing-vocals mogen vooraf worden opgenomen

  De regels van het Eurovisiesongfestival zijn gewijzigd om er voor te zorgen dat er op 18, 20 en 22 mei 2021 (en nog vele jaren daarna) een songfestival zal plaatsvinden. Ongeacht de wereldwijde omstandigheden. Dit heeft de nieuwe Executive Supervisor Martin Österdahl openbaar gemaakt in deze blog van Eurovision.tv.
   

  Plannen klaar hebben liggen voor wereldwijde crisis

  “De lessen die we uit het voorjaar van 2020 hebben getrokken, zijn dat we moeten plannen voor een wereldwijde crisis, en we hebben de regels van de wedstrijd daarop afgestemd. We moeten flexibeler kunnen zijn en zelfs wijzigingen kunnen aanbrengen in het formaat zelf.” en hoe we het evenement in deze uitdagende tijden organiseren ‘, zegt Martin Österdahl op Eurovision.tv. Daarnaast geeft hij aan dat elk jaar het doel is om een nieuwe winnaar te kiezen. De nieuwe regels zijn al goedgekeurd door het Raad van Bestuur. Het gaat om een proefperiode van een jaar.

  Met een kleinere delegatie afreizen naar Rotterdam

  Het idee achter de verandering is om deelnemende omroepen de mogelijkheid te bieden om nieuwe creatieve ideeën te verkennen, om met een kleinere delegatie voor 2021 te reizen en de technische lasten voor het organiserende land te verminderen. Het stelt songwriters en producers ook in staat om hun werk zo dicht mogelijk bij hun originele compositie te presenteren en, belangrijker nog, zorgt ervoor dat de wedstrijd met de tijd meegaat.

  Opgenomen backing vocals optioneel

  Het gebruik van opgenomen achtergrondzang is geheel optioneel. Elke delegatie kan ervoor kiezen om achtergrondzangers te gebruiken, zowel op het podium als daarbuiten. Een combinatie van live en opgenomen achtergrondzang is ook toegestaan. Alle leadzang moet nog steeds live uitgevoerd worden op het podium.

  Garantie dat er een songfestival komt in 2021

  De EBU heeft de regels aangepast zodat er – indien dit nodig is – snel wijzigingen aangebracht kunnen worden in het format van het Eurovisiesongfestival. Zo kan er nog steeds een songfestival worden gehouden, ook al zijn er eventuele wereldwijde beperkingen. De oude regels lieten dit niet toe. Het doel is nog steeds om een feest te houden in een bomvolle arena met fans en delegaties.

  Backing-vocals van tevoren opnemen

  Dit punt wordt door diverse songfestivalmedia eruit gepikt. In eerdere edities van het Eurovisiesongfestival moesten alle vocalen tijdens het liedjesfestijn live op het podium worden uitgevoerd door de zanger en door eventuele optionele achtergrondzangers. Terwijl de leadzanger en eventuele begeleidende vocale ondersteuning (Lead Dubs) nog steeds live op het podium moeten optreden, geeft de EBU de omroepen nu de mogelijkheid om achtergrondzang vooraf op te nemen. Zo kan er – in het geval van geldende noodmaatregelen – met een kleinere groep worden afgereisd naar het songfestival. De regels zijn voor één proefjaar en worden herzien na het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam.

   

 • zondag 06 september 2020 @ 17:05
  #7
  reactie op (#5) Peris

  En de vaccins  niet te vergeten  daar was ook iets over bekend . 

  Gewijzigd op 2020-09-06 17:07:17
  Mijn ding is creatief zijn. 
   handtekeningafbeelding
 • zondag 06 september 2020 @ 01:46
  #6
  reactie op (#5) Peris

  Dank je voor je info Wilma, dat stond namelijk niet in dit artikel maar geeft hele andere invalshoek. 

  Zal even spitten bij ESC zelf. 

 • zaterdag 05 september 2020 @ 22:42
  #5
  reactie op (#2) rb1972

  Quote: rb1972

  donderdag 03 september 2020 @ 16:52

  Gelukkig is het nog een éénmalige proef. Het festival is altijd bekend geweest om de live uitvoering (al is het orkest al lang verdwenen), maar dit is wéér stap verder richting de online live videoclips ipv echte live optredens.

  Over die mogelijkheid had ik al eerder gelezen. Het is vooral bedoeld om het aantal mensen per delegatie te beperken, omdat niemand weet hoe dit coronavirus zich op de lange termijn gedraagt.

 • zaterdag 05 september 2020 @ 16:11
  #4
  reactie op (#1) rb1972

  Dat is fijn om te weten dat het songfestival gewoon doorgaat volgend jaar .

   

  Mijn ding is creatief zijn. 
   handtekeningafbeelding
 • donderdag 03 september 2020 @ 19:25
  #3
  reactie op (#2) rb1972

  Quote: rb1972

  donderdag 03 september 2020 @ 16:52

  Gelukkig is het nog een éénmalige proef. Het festival is altijd bekend geweest om de live uitvoering (al is het orkest al lang verdwenen), maar dit is wéér stap verder richting de online live videoclips ipv echte live optredens.

  Waarom verlang ik terug naar het Metropole orkest? Of word ik oud?

 • donderdag 03 september 2020 @ 16:52
  #2

  Gelukkig is het nog een éénmalige proef. 
  Het festival is altijd bekend geweest om de live uitvoering (al is het orkest al lang verdwenen), maar dit is wéér stap verder richting de online live videoclips ipv echte live optredens.

 • donderdag 03 september 2020 @ 16:51
  #1

  Backings mogen volgend jaar op tape

  Op het Eurovisie Songfestival 2021 mogen de backings volgend jaar op tape staan. Dat maakte de EBU vandaag bekend. De maatregel is vooralsnog een proef die alleen voor 2021 geldt. In onder meer de Zweedse voorronde wordt dit al jarenlang gedaan. Artiesten mogen er overigens voor kiezen om wel met live-backings op te treden. Met de regel hoopt de EBU op meer creatieve ideeën van de deelnemers en een verkleining van de delegaties waarmee kosten bespaard kunnen worden. Er is geen grens aan het aantal backings dat te horen is op de band. Hele koren zijn dus ook toegestaan.

  De EBU maakte verder bekend dat het festival volgend jaar sowieso doorgaat, al was dat al duidelijk uit de eerdere uitspraken van de Nederlandse organisatie. De komende maanden worden diverse scenario’s uitgewerkt. Het festival vindt volgend jaar plaats op 18, 20 en 22 mei in de Rotterdamse Ahoy. Achttien kandidaten zijn al zeker van deelname. Zij zouden in 2020 deelnemen, maar zijn alsnog aangewezen voor 2021. Jeangu Macrooy zal Nederland op 22 mei vertegenwoordigen.

  Bron: Songfestivalweblog